Glasvezelbehang verwijderen

Hoe kun je het beste glasvezelbehang verwijderen?

Wil je een kamer verven of behangen? Dan doe je er goed aan om eerst het oude behangpapier eraf te halen. Het verwijderen van glasvezelbehang en andere soorten behang is op zich een eenvoudige klus, maar je bent er wel een tijdje mee bezig. Wij vertellen je met welke methoden je behang of glasvezelbehang verwijderen kan en geven je enkele handige tips voor het verwijderen van het behang!

glasvezelbehang-verwijderen
Behang verwijderen

De voorbereiding voor het glasvezelbehang verwijderen

Om glasvezelbehang of een anders soort behang te verwijderen, heb je water nodig. Daarom is het verstandig om de vloer goed af te plakken met een waterdichte folie (stucloper) om waterschade te voorkomen. Zet ook even de stroom eraf in de ruimte waar het behang verwijdert moet worden. Het meubilair verplaatst u het beste even naar het midden van de kamer waar het kan afgedekt of afgeplakt worden, je wil immers niet dat je meubels, bank etc nat en of vies worden.

Methode 1: behang afweken

De oudste maar makkelijkste manier om behang te verwijderen is door het papier los te weken. Het voordeel hiervan is dat je geen speciale machines nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is een emmer met warm water, een spons of verfrol, en een plamuurmes. Zorg dat het water warm genoeg is, zo zal het behangpapier sneller loskomen.

Gebruik de spons of verfrol om de muren nat te maken. Ga meerdere keren de kamer rond en geef het water minstens 10 minuten de tijd om in te trekken. Wacht liever wat langer om zeker te zijn dat het behangpapier vochtig genoeg is. Daarna kan je het vochtige behangpapier van de muur krabben met een plamuurmes. Maak de muur opnieuw nat om achtergebleven lijmresten te verwijderen, en veeg met een spons de lijmresten weg. Je kan de achtergebleven lijmresten ook afschuren met schuurpapier.

In de doe het zelf zaak vind je overigens ook speciale weekmiddelen die het behangpapier week maken. Je maakt ze aan met water en brengt ze dan met een kwast of spray aan op het behangpapier. Ze dringen door het behangpapier heen en tasten de onderliggende lijmlaag aan.

Spons nat maken behang

Methode 2: behang afstomen

Met een speciaal stoomapparaat kan je behangpapier ook afstomen. Je kan deze machine huren of kopen in vrijwel iedere doe-het-zelf-zaak. Nadat je met de stomer over de muren bent geweest, kan je het behang vlot verwijderen met een plamuurmes.

behang afstomen

Glasvezelbehang verwijderen

Niet alle soorten behang zijn makkelijk te verwijderen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om vinylbehang af te weken door de gesloten en waterdichte structuur. Hoe kan je dit oplossen? Door met een prikroller fijne gaatjes in het vinylbehang te perforeren, zo kan het water toch aan de achterliggende lijm geraken.

behang perforeren

Glasvezelbehang verwijderen is lastiger dan het verwijderen van vinylbehang. De gebruikte glasvezellijm is heel sterk en zit goed vast aan het pleisterwerk. Bij het aftrekken van glasvezelbehang is de kans op beschadiging erg groot. Bij dit type behang wordt er dan ook voor gekozen om het oppervlak uit te plamuren om daarna weer te overschilderen.

Wilt u meer informatie over glasvezelbehang verwijderen dan kunt u contact met ons opnemen via onderstaand formulier